Hírek

Egészség a sportban - Az orvosok teljesítményt növelnek, de védenek is

Egészség és teljesítmény - a sportban örök és az idő előrehaladtával egyre aktuálisabb példa. Megfér egymás mellett a kettő? Nincs ellentmondásban önmagával az élsportban tevékenykedő orvostudomány?

A teljes cikk ITT olvasható.

(Forrás: veol.hu)

Hétkezdő meditációk "újra"

Többek érdeklődésére közöljük, hogy a továbbiakban a belgyógyász referálókhoz kapcsolódóan hétfőnként elhangzó Hétkezdő meditációk az aktualitást követően, későbben is, illetve "archívban" is olvashatók az alábbi blogon:

Hétkezdő meditáció 2014. október 27-én, hétfőn reggelre (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Olvasandó: Zsoltárok 58:2,3

 

Valóban igazat beszéltek, ti, hatalmasok, és pártatlanul ítélkeztek az emberek fölött? Hiszen álnokságon jár az eszetek, arra törekedtek, hogy az országban erőszakkal érvényesüljetek.

 

     

      2011. október 24-én spontán indult el itt nálunk egy azóta immár hagyománnyá lett gyakorlat, az 1956-os magyar forradalom 55. évfordulója kapcsán. Akkor a forradalomról való megemlékezés kapcsán elhangzott meditációnkat az 55. évfordulóra tekintettel az 55. zsoltárban foglalt gondolatmenet mentén fogalmaztuk meg. Az azóta eltelt két esztendő hasonló időszakában, a forradalom évfordulóját követő meditációnk alapigéje a megfelelő évforduló számával azonos számú zsoltárból való idézet volt. Az 56. évfordulón az 56., az 57-en pedig az 57. zsoltár került terítékre. Úgy, hogy a nevezetes dátumot követően még heteken át a zsoltár további versei fölé hajoltunk, igyekezvén kimeríteni annak teljes mondanivalóját.

      Ma folytatjuk ezt az immár tradícióvá lett gyakorlatot. A forradalom 58. évfordulója alkalmából hangozzék tehát közöttünk az 58. zsoltár felolvasott néhány versének üzenete. A zsoltár további versei pedig majd ezúttal is – mint az előző években  –  heteken át elkísérnek bennünket.

Bővebben: Hétkezdő meditáció 2014. október 27-én, hétfőn reggelre (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Műtétet akar? Előbb intézzen magának vért!

    A tervezett műtétek előtt a legtöbb kórházban ma már azt ajánlják a betegeknek, hogy minél több rokonukat, ismerősüket vegyék rá véradásra, mert így talán nem kell elhalasztani a beavatkozást vérhiány miatt. Egyre kevesebb az önkéntes véradó, miközben a kórházakban egyre több transzfúziót igénylő műtétet végeznek. Sokan ma már csak akkor akkor hajlandók vért adni, ha ismerősüket éri baj. Akár névre szólóan is adhatunk vért a hozzátartozónknak, de a helyzet megoldása ennél bonyolultabb.

A teljes cikk ITT olvasható.

(Forrás: index.hu)

Kórházi fejlesztések

Közel 5 milliárd forint értékű hazai és uniós forrásból valósul a meg a Csolnoky Ferenc kórház struktúraváltása. A projekt első két eleme már korábban megvalósult, a 3. és 4. ütemet,- melynek keretében elkészült a központi műtő, valamint teljesen megújult a szülészet- ma délután adták át. A modernizációnak köszönhetően a kismamák ezentúl alternatív módszerek segítségével is világra hozhatják gyermeküket és újra lesz lehetőség apás szülésre is.

A videoanyag ITT tekinthető meg.

(Forrás: veszpremtv.hu)