Hírek

Hétkezdő meditációk "újra"

Többek érdeklődésére közöljük, hogy a továbbiakban a belgyógyász referálókhoz kapcsolódóan hétfőnként elhangzó Hétkezdő meditációk az aktualitást követően, későbben is, illetve "archívban" is olvashatók az alábbi blogon:

Hétkezdő meditáció 2014. október 20-án, hétfőn reggelre (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Olvasandó: Ezékiel 34:11,12,15,16 – János 10:11

 

…Így szól az én Uram, az Úr: Majd én magam keresem meg juhaimat, és én viselem gondjukat. Ahogyan a pásztor gondját viseli a nyájnak, amikor ott áll juhai között, amelyek szét voltak szóródva, úgy viselem gondját juhaimnak. Kiszabadítom őket mindenünnen, ahová csak szétszóródtak egy felhős, borús napon…Én legeltetem juhaimat, és én keresek nekik pihenőhelyet – így szól az én Uram, az Úr. Az elveszettet megkeresem, az eltévedtet visszaterelem, a sérültet bekötözöm, a gyengét erősítem, a kövérre és az erősre vigyázok; úgy legeltetem őket, ahogy kell.

     

Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért.

 

 

      Klasszikus bibliai kép a pásztor-nyáj örökszép, bensőséges és megható képe. A legjobb az egészben az, hogy a kép olyannyira egyértelmű és közérthető, hogy az az égvilágon semmiféle magyarázatra vagy épp belemagyarázásra nem szorul. A pásztor és nyája közötti bensőséges kapcsolat magasztos parabolikus megfogalmazása önmagáért beszél. Zsigerből értjük: a pásztor, a lelkeket pásztoroló Isten és isteni-atyai successioja által a Jó Pásztor Jézus Krisztus.Mindketten folyamatosan az emberi lelkek megmentésén fáradoznak. Innen a biblikus kifejezés is, a pasztoráció szó, azaz a lelkek magas szintű pásztorolásának, gyámolításának, esetenként supervisiojának szent tudománya. Ilyen értelemben a lelkekkel való mindennémű foglalkozás, a lélektan-, sőt - az organikus szervi eltérésektől mentes - mindennémű mentális betegség gyógyításának tudománya is végső soron innen ered.

Bővebben: Hétkezdő meditáció 2014. október 20-án, hétfőn reggelre (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Műtétet akar? Előbb intézzen magának vért!

    A tervezett műtétek előtt a legtöbb kórházban ma már azt ajánlják a betegeknek, hogy minél több rokonukat, ismerősüket vegyék rá véradásra, mert így talán nem kell elhalasztani a beavatkozást vérhiány miatt. Egyre kevesebb az önkéntes véradó, miközben a kórházakban egyre több transzfúziót igénylő műtétet végeznek. Sokan ma már csak akkor akkor hajlandók vért adni, ha ismerősüket éri baj. Akár névre szólóan is adhatunk vért a hozzátartozónknak, de a helyzet megoldása ennél bonyolultabb.

A teljes cikk ITT olvasható.

(Forrás: index.hu)

Kórházi fejlesztések

Közel 5 milliárd forint értékű hazai és uniós forrásból valósul a meg a Csolnoky Ferenc kórház struktúraváltása. A projekt első két eleme már korábban megvalósult, a 3. és 4. ütemet,- melynek keretében elkészült a központi műtő, valamint teljesen megújult a szülészet- ma délután adták át. A modernizációnak köszönhetően a kismamák ezentúl alternatív módszerek segítségével is világra hozhatják gyermeküket és újra lesz lehetőség apás szülésre is.

A videoanyag ITT tekinthető meg.

(Forrás: veszpremtv.hu)

Tovább fejlődik a veszprémi Csolnoky-kórház

      A Dunántúl egyik legfejlettebb kórháza lehet a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház a most elvégzett beruházás révén – mondta tegnap a térség fideszes országgyűlési képviselője, Navracsics Tibor. Az intézményben elvégzett mintegy ötmilliárd forintos struktúraváltási program elemei közül az új szülőszobákat emelte ki. Úgy fogalmazott, „a szülészet az egészséges emberek osztálya, ahol új életek sarjadnak”. Hozzátette, a jelenleg is zajló fejlesztés a jövőben még hatékonyabban szolgálja majd a város, a megye és a térség polgárait. A kórház főigazgatója, Rácz Jenő arról beszélt, hogy a kardiológia fejlődése a születéskor várható élettartamot legalább egy évvel növeli. Porga Gyula (Fidesz–KDNP) polgármester megjegyezte, hogy Veszprémben és környékén ma már többen születnek, mint ahányan meghalnak. Ez – mint mondta – a kórházban folyó gyógyító és prevenciós munka sikerét is mutatja. A fejlesztés részleteiről Czinkotay Frigyes projektmenedzser beszélt, aki szerint a 2010-ben kezdődő beruházások a kórház szinte valamennyi osztályát érintik. A szülészetre négy új szülőágyat vásároltak, a műtőket a legmodernebb eszközökkel és információs technológiai megoldásokkal látták el. A szülőszobákba a következő napokban, a műtőkbe a következő hónapban költözik be az intézmény.

(Forrás: magyarhirlap.hu)